Препознај Омраза

Во оваа рубрика ќе користиме примери посочени од вас за да создадеме „Речник на омразата“, кој треба да им помогне на граѓаните да разберат поподробно што може, а што не може да се смета за говор на омраза. Заедно ќе ги посочуваме и анализираме отворените и прикриените облици на ваков говор, при што ќе се задржиме на содржината и нема да посочуваме личности, бидејќи цел на „Безомразно“ не е да поттикне омраза кон оние што мразат, туку да придонесе кон создавање на свесност за пристојна јавна дебата, во која говорот на омраза ќе се смета за непримерен и неприфатлив.

За да посочите на говор на омраза во јавната комуникација и вашиот пример да стане дел од овој речник, кликнете на рубриката „Пријави говор на омраза“, и следете ги едноставните инструкции. Формуларот е едноставен и лесен за користење, и воопшто не одзема време.

А

Б

В

Арнаути

Г

Д

Ѓ

Двоцевки
Давајгази
Ѓупци

Е

Ж

З

Ѕ

И

Ј

К

Л

Љ

Каури
Комуњар
Кодош
Љочкари

М

Н

Њ

О

П

Р

Педер
Предавници
Платеници
Племе

С

Т

Ќ

Сечените
Славомакедонци
Татари

У

Ф

Х

Усташи Фашисти

Ц

Ч

Џ

Цигани
Цинцари
Четници

Ш

Шиптари

Препознај Омраза

„Обележувачи“ – прирачник за борба против говорот на омраза на Интернет преку едукација за човекови права

Автор:

Советот на Европа во рамки на „Движењето против говорот на омраза“ објави прирачник посветен на справувањето со говорот на омраза на Интернет преку едукација за човековите права.

Прочитај »

Советот на Европа со нов водич за човековите права на интернет корисниците

Автор:

На 17ти април, Советот на Европа објави нов водич за човековите права на Интернет корисниците. Наменет е за земјите членки на Европската Унија кои имаат одговорност на сите граѓани кои се наоѓаат во нивна јурисдикција да им ги обезбедат човековите права и слободи, согласно Европската конценција за човекови права. Македонија и останатите земји кандидати кои […]

Прочитај »

Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.