Новости

Говорот на омраза да се потисне со повеќе говор дека е неприфатлив

Автор:

Законски измени во постојната регулатива во насока на попрецизно дефинирање на говорот на омраза, развивање конзистентен систем на превенција и репресија на делата на говорот на омраза, вклучувајќи и примена на практиката на Европскиот суд за човекови права од страна на правосудните органи, како и итни измени во медиумската регулатива за воведување санкции поради говор […]

Прочитај »

„Само прашај“: Одгласот на онлајн говорот на омраза

Автор:

Говор на омраза на интернет може да биде секоја форма на изразување преку зборови, слики, видео клипови или која било друга форма на онлајн активност. Жртва на говорот на омраза може да секој – и како поединец и како група. Зошто да се бориш против онлјан говорот на омраза и како да препознаеш говор на […]

Прочитај »

Говорот на омраза раѓа насилство

Автор:

Говорот на омраза е широко распространет во македонските медиуми и на социјалните мрежи и се користи најмногу за пресметка со политичките противници. Секојдневието полно со омраза го поплочува патот кон насилството. „Гнасна Шиптарка. Мрш од каде што си дошла, терористу еден, ова е христијанска земја“. Ова се зборовите кои студентката на Правниот факултет „Јустинијан Први“, […]

Прочитај »

Говор на омраза во основното училиште Ѓорѓи Сугарев во Битола

Автор:

Неформална група граѓани – претставници на ромската заедница од општина Битола, како и здруженијата на граѓани кои работат на застапување на правата на Ромите, ја искажуваат својата сериозна загриженост за нацртаните кукасти крстови и испишаните графити “Смрт за Ѓупци” и “Умрете Ѓупци” на ѕидовите на ОУ “Ѓорѓи Сугарев” – Битола.

Прочитај »

Повик за учесници – 5-тa Школа Против говор на омраза

Автор:

Центарот за Интеркултурен Дијалог (ЦИД) со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, го објави повикот за учесници за 5-та Школа против говор на омраза. Центарот за Интеркултурен Дијалог 5та година по ред огранизира обука за младински работници, студенти, активисти кои се мотивирани да ги развијат своите вештини во справување со говорот на омраза.

Прочитај »

Галерија: Младите против говор на омраза

Автор:

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во соработка со Општина Центар и основните училишта (ОУ Кирил и Методиј, ОУ Коле Неделковски, ОУ Кочо Рацин, ОУ 11 Октомври, ОУ Гоце Делчев и ОУ Димитар Миладинов), поддржа група на млади уметници кои со свои цртежи/графити изразија пораки спротивни на говорот на омраза.

Прочитај »

Во Прилеп младите дебатираа за справувањето со говорот на омраза

Автор:

Платформата против говор на омраза одржа отворен едукативен настан за говорот на омраза во Прилеп. Претставници од различни организации членки на Платформата, одржаа кратки презентации на теми поврзани со говор на омраза, слобода на изразување, дискриминација и дела од омраза. Исто така, говорниците се осврнаа на активностите и проектите на индивидуалните организации во борбата со […]

Прочитај »

Толеранцијата на говор на омраза води кон дела од омраза!

Автор:

Платформата против говор на омраза[1] ги повикува надлежните државни институции, Министерството за внатрешни работи, јавните обвинителства и судовите да преземат итни и неодложни мерки за гонење на говорот на омраза. Потсетуваме дека неказнивоста на ширењето и промовирањето на говор на омраза во јавниот простор претставува толеранција и оправдување на говорот на омраза. Дотолку пострашно, се […]

Прочитај »

Избришан графит кој шири говор на омраза во дворот на ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци“

Автор:

Родител на дете што учи во основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“ во Скопје реагирал кај надлежните во училиштето затоа што видел графит со говор на омраза на еден од влезовите во дворот, кај спортската сала. По укажувањето на родителот дека не е во ред децата секојдневно да гледаат порака со говор на омраза, училиштето реагирало […]

Прочитај »

Видео од средношколскиот фестивал на изведувачки уметности

Автор:

Фестивалот на изведувачки уметности и добри практики „Be creative – be interactive – be interethnic“ е резултат на циклусот креативни работилници кои се организираа како дел од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.