Новости

Водич за пријавување на говор на омраза на „Twitter“

Автор:

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk Како и сите страници на кои може да се дискутира и во неа директно се вклучени сите корисници, без никакви ограничувања, мора да постојат некои правила. Така, „Twitter“ има една листа на правила и услови за користење на својот сервис.

Прочитај »

Кон „дефиниција“ на „говор на омраза“: Студии на случај

Автор:

   Хес, Хитлер и Штрајхер на митинг во Нирнберг 1937 година. Фото: German Propaganda Archive Анализата на пресудите против Јулиус Штрајхер и медиумските лидери од Руанда може да ни помогне да препознаеме што е говорот на омраза и кога говорот на омраза од страна на новинари и медиуми се третира како највисок криминал од страна на […]

Прочитај »

Брошура: Слобода на изразување и говор на омраза

Автор:

Институтот за новинарство, медиуми и комуникации, во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“ подготви брошура на тема „Слобода на изразување и говор на омраза“. Идејата на брошурата е да се направи поимно и правно разграничување помеѓу слободата на изразување и говорот на омраза како и да се направи разликa со други блиски концепти како што […]

Прочитај »

Скопски графити: Од омраза до љубов

Автор:

Графитите може да поттикнуваат на омраза, но и на љубов. Фото-приказна за скопските графити од Ферикан Илјази

Прочитај »

Водич како да пријавите говор на омраза и неправилности на Facebook

Автор:

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија.

Прочитај »

Balkan Handball: Колумна на победникот – Наумче Партизанче

Автор:

Жика Богдановиќ, уредник и основач на веб-сајтот „Balkan Handball“, во колумната со наслов “Колумна на победникот: Наумче Партизанче“, се осврнува на случувањата на ракометно дерби во Лигата на шампиони, помеѓу Вардар и Металург.

Прочитај »

Познат водител шири говор на омраза на својот фејсбук профил

Автор:

Ова е статус на познат водител на телевизиско шоу во Македонија. Пред околу два месеца, viagra 150 mg водителот на својот фејсбук профил објави кус текст во кој ги користи зборовите „кодош“, „педер“, „лудача“, наменети кон конретни јавни личности. Статусот е еклатантен пример за користење на говор на омраза на социјалните мрежи. Јавните личности треба […]

Прочитај »

Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »

Слободата на изразување и говорот на омраза гледани преку ЕСЧП

Автор:

Европскиот Суд за човекови права , во изминатите повеќе од пет децении, изгради судска пракса која е втемелена на демократските вредности и на концептот за Европското право. Судот поаѓа од обврската на државите членки на секој поединец во рамките на нивната надлежност да му ги обезбедат минималните стандарди во однос на заштитата на слободите и […]

Прочитај »

Говорот на омраза раѓа насилства

Автор:

Автор: Пелагија Младеновска Ние во многу наврати, во нашите извештаи сме потсетувале дека говорот на омраза може да генерира злосторства сторени од омраза, и тоа се случува, особено што зад говорот на омраза многу често, а тоа најчесто е кога станува збор на ЛГБТ заедницата, стојат и службени лица од одредени министерства, вели извршната директорка […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.