Новости

Ѕвездата на „Барселона“ со вистински одговор на расистичките навреди

Автор:

Расистичките испади на спортските натпревари веќе подолго време претставуваат сериозен проблем за љубителите на спортот и за меѓународните спортски организации. Навредите врз основа на расна припадност најчесто доаѓаат од трибините, но, има и случаи кога противнички играчи се одговорни за таквите инциденти.

Прочитај »

Советот на Европа со нов водич за човековите права на интернет корисниците

Автор:

На 17ти април, Советот на Европа објави нов водич за човековите права на Интернет корисниците. Наменет е за земјите членки на Европската Унија кои имаат одговорност на сите граѓани кои се наоѓаат во нивна јурисдикција да им ги обезбедат човековите права и слободи, согласно Европската конценција за човекови права. Македонија и останатите земји кандидати кои […]

Прочитај »

Младите како жртви и поттикнувачи на говорот на омраза на интернет

Автор:

Непромисленоста на младите во нивниот обид за копија на светот на возрасните со сите свои негативности и позитивности може да биде многу голема. Во ова модерно доба, непромисленоста често не може само да остане како негативен спомен, туку останува да живее на Интернет, и сите оние големи вечни проблеми кои порано биле далеку од очите, […]

Прочитај »

Навивачите и политичките партии најодговорни за растечкиот говор на омраза во спортот

Автор:

Високи 63% од граѓаните сметаат дека говорот на омраза во спортот се појавува многу често. Ваквата појава најмногу ја забележуваат највозрасните испитаници (68%), испитаниците на возраст од 30 до 49 години(69%), како и оние со високо образование (69%).

Прочитај »

Govornaomraza.mk – мапирање и следење на говорот на омраза во јавните простори и медиумите

Автор:

Хелсиншкиот Комитет денеска ја промовираше интернет страницата (http://www.govornaomraza.mk/ ). Цел на оваа платформа е граѓаните да станат активни чинители во борбата против говорот на омраза, кој е застапен во секоја сфера од општественото живеење. Со пополнувањето на едноставниот формулар, преку Android и iOS апликациите како и преку Твитер и хаштагот #prijaviomraza, и вие можете да […]

Прочитај »

Хуманитарна театарска претстава „Апел за…“

Автор:

Организацијата „People to People International Skopje Community Chapter“ во соработка со поранешни и сегашни членови на драмскиот креативен центар „С’клет“ од скопското средно училиште „Георги Димитров“, оваа сабота ја организираат хуманитарната претстава „Апел за…“. Претставата ќе биде изведена во Драмскиот Театар во Скопје, со почеток во 15 часот, а цената на билетите изнесува 100 денари.

Прочитај »

Дел од партиите потпишаа Декларација за осуда на говорот на омраза

Автор:

Седум политички партии од власта и опозицијата, заедно со нивните кандидати за претстојните претседателски/парламентарни избори потпишаа Декларација со која  најостро го осудуваат говорот на омраза кон маргинализираните заедници. Претставниците се воздржуваат од говор на омраза и дискриминаторски говор кон жените, лезбејките, гејовите, бисексуалците и трансродовите лица во пред/изборниот период. Особен акцент ставен е на нивните […]

Прочитај »

ВИДЕО: Перформанс „мразачот“

Автор:

Сте се запрашале ли што би одговориле доколку некој ви зборува со омраза? Безомразната герила одлучи да ги испровоцира луѓето во центарот на Скопје да шират безомразни пораки. Се поставивме на улица Македонија и почнавме да „работиме“. Погледнете какви реакции улови нашата екипа.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.