Новости

Водич како да пријавите говор на омраза и неправилности на Facebook

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk

Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија. Може и да се случат други нерегуларности, како на пример лажни профили преку кои се малтретираат други корисници, или пак да се објавува навредлива содржина. За да се спречат овие работи, сите друштвени мрежи имаат воведено некој начин за нивно пријавување.

Започнуваме со мини-серија на статии во кои ќе ги опфатиме најкористените сервиси во Македонија – YouTube, Twitter и секако Facebook со кој и започнуваме. На оваа друштвена мрежа, со над 900.000 македонски профили, може да се вршат пријави за целите профили, објави, слики и видеа, коментари, настани, страници и групи, прашања и реклами. Еве како да пријавите:

Пријавување или блокирање на корисници

Наједноставен начин да пријавите некој корисник е да отидете на неговиот профил, да кликнете на иконката десно од „Пораки“ и да ја изберете опцијата „Пријави/Блокирај“. Откако ќе кликнете на неа, ќе ви се прикаже еден дополнителен прозорец од кој можете да ја изберете причината за блокирање или пријавивање.

Во втората опција, односно „Овој времеплов се преправа дека е некој/а друга личност или е лажен профил“, имате можност да изберете дали профилот користи ваши информации, на некој ваш пријател, позната личност, некоја организација или едноставно не е вистинска профил. Исто така, постои можност да ја отстранете личноста од вашата пријателска листа (доколку ви е пријател) или да се откажете од претплатата.

facebook2Целиот текст можете да го прочитате на веб-страницата IT.com.mk

Последни новости

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.