Новости

Татко и организирал напад со љубов на својата ќерка

Автор:

Пред две недели направивме поголем преглед на сајбер-малтретирањето во Македонија. Сајбер-малтретирањето е глобален проблем, со кој многу луѓе се соочуваат секој ден. Петнаесетгодишната Тејлор почнала да добива злонамерни анонимни пораки на Твитер, и тоа сериозно влијаело на нејзиното расположение и самодоверба. За среќа, татко и имал план како да помогне! Следниот ден, испратил порака до […]

Прочитај »

ВИДЕО: Познатите против говорот на омраза

Автор:

Познатите личности со пораки против употреба на говор на омраза.

Прочитај »

Награден конкурс за графички решенија за пораки против говорoт на омраза на Интернет

Автор:

Метаморфозис, фондација за Интернет и општество распишува конкурс за графички решенија (илустрации) со кои сликовито ќе се претстават формите против говор на омраза на Интернет, со цел да се маркираат како појави и да се укаже на штетата која тие ја причинуваат на целото општество, а во рамки на иницијативата против говор на омраза на […]

Прочитај »

ВИДЕО: Без омраза – до повеќе пријателства и љубов!

Автор:

Лесен е патот од омраза до љубов и нови пријателства, треба само да посакаш.

Прочитај »

ВИДЕО: Навивај безомразно!

Автор:

Омразата на спортските терени не носи ништо добро. Ниту за клубовите и репрезентациите, кои за тоа добиваат казни, ниту за навивачите кои може да бидат казнети за прекршување на законите и да бидат жртви на насилство, ниту за атмосферата во спортските арени, ниту за општеството.

Прочитај »

ВИДЕО: Научете повеќе за говорот на омраза на социјалните мрежи

Автор:

Интернет – заедницата има важна улога во креирање на јавното мислење. Статусите и твитовите на јавните личности честопати се цитираат и на традиционалните медиуми.

Прочитај »

Скопјани танцуваа против насилството врз жените

Автор:

Денеска, точно во „5 до 12“ граѓанските организации го одбележаа „V-day“ како дел од глобалната кампања „Една милијарда на нозе“ за борба против насилството врз жените.

Прочитај »

Nemrazi.mk – нов сајт против говорот на омраза на интернет

Автор:

Македонија доби уште еден веб-сајт, nemrazi.mk , кој ќе обработува теми поврзани со говорот на омраза на Интернет. Страницата ќе служи како извор на содржини, кои овозможуваат едукација и подигање на свеста за говорот на омраза и неговите последици, за посочување на говорот на омраза и за промовирање на напорите и активностите за борба против […]

Прочитај »

Говорот на омраза меѓу политичарите и поддржувачите на партиите се зголемува

Автор:

Дури 79,4% од граѓаните забележале говор на омраза помеѓу политичарите и поддржувачите на политичките партии во земјата, а над 70 % сметаат дека тој се зголемува во последните години.

Прочитај »

Водич за пријавување на говор на омраза и неправилности на YouTube

Автор:

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk Како и кај Facebook, а малку потешко на Twitter, и на YouTube одговорноста за говорот на омраза првин лежи кај корисникот кој го прикачил видеото. Тој ја има моќта да забрани коментари доколку дискусијата навистина излезе надвор од рамките на темата на видеото.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.