Квиз серијал „Безом(б)разен ум“ – второ прашање

Автор:

Безомразна герила со квиз серијал. Дали имате безом(б)разен ум? За да го отвориш квизот кликни на прашањето.

Прочитај »

Квиз серијал „Безом(б)разен ум“ – прво прашање

Автор:

Безомразна герила со квиз серијал. Дали имате безом(б)разен ум? За да го отвориш квизот кликни на прашањето. Автори: Ирма Велковска и Дијана Димитровска

Прочитај »

Кон „дефиниција“ на „говор на омраза“: Студии на случај

Автор:

   Хес, Хитлер и Штрајхер на митинг во Нирнберг 1937 година. Фото: German Propaganda Archive Анализата на пресудите против Јулиус Штрајхер и медиумските лидери од Руанда може да ни помогне да препознаеме што е говорот на омраза и кога говорот на омраза од страна на новинари и медиуми се третира како највисок криминал од страна на […]

Прочитај »

Брошура: Слобода на изразување и говор на омраза

Автор:

Институтот за новинарство, медиуми и комуникации, во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“ подготви брошура на тема „Слобода на изразување и говор на омраза“. Идејата на брошурата е да се направи поимно и правно разграничување помеѓу слободата на изразување и говорот на омраза како и да се направи разликa со други блиски концепти како што […]

Прочитај »

Новогодишно безомразно пакетче

Автор:

За новогодишните и божиќните празници, обично ги разубавуваме и китиме просторите во кои престојуваме. Знаејќи дека социјалните мрежи станаа нашите виртуелни дневни соби и места за дружење, безомразната герила реши да го сподели ова новогодишно украсно пакетче со вас. За празниците, закитете го вашиот виртуелен простор со љубов и испратете порака против омразата! Оставаме на […]

Прочитај »

Скопски графити: Од омраза до љубов

Автор:

Графитите може да поттикнуваат на омраза, но и на љубов. Фото-приказна за скопските графити од Ферикан Илјази

Прочитај »

Водич како да пријавите говор на омраза и неправилности на Facebook

Автор:

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија.

Прочитај »

Balkan Handball: Колумна на победникот – Наумче Партизанче

Автор:

Жика Богдановиќ, уредник и основач на веб-сајтот „Balkan Handball“, во колумната со наслов “Колумна на победникот: Наумче Партизанче“, се осврнува на случувањата на ракометно дерби во Лигата на шампиони, помеѓу Вардар и Металург.

Прочитај »

Познат водител шири говор на омраза на својот фејсбук профил

Автор:

Ова е статус на познат водител на телевизиско шоу во Македонија. Пред околу два месеца, viagra 150 mg водителот на својот фејсбук профил објави кус текст во кој ги користи зборовите „кодош“, „педер“, „лудача“, наменети кон конретни јавни личности. Статусот е еклатантен пример за користење на говор на омраза на социјалните мрежи. Јавните личности треба […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.