Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »

Слободата на изразување и говорот на омраза гледани преку ЕСЧП

Автор:

Европскиот Суд за човекови права , во изминатите повеќе од пет децении, изгради судска пракса која е втемелена на демократските вредности и на концептот за Европското право. Судот поаѓа од обврската на државите членки на секој поединец во рамките на нивната надлежност да му ги обезбедат минималните стандарди во однос на заштитата на слободите и […]

Прочитај »

Говорот на омраза раѓа насилства

Автор:

Автор: Пелагија Младеновска Ние во многу наврати, во нашите извештаи сме потсетувале дека говорот на омраза може да генерира злосторства сторени од омраза, и тоа се случува, особено што зад говорот на омраза многу често, а тоа најчесто е кога станува збор на ЛГБТ заедницата, стојат и службени лица од одредени министерства, вели извршната директорка […]

Прочитај »

Медиуми или провокатори?!

Автор:

Автор: Кристина Озимец Време е новинарите и медиумите да ја сфатат огромната одговорност и влијание кое го има пишаниот збор, и да решат дали нивните вести, стории и истражувања сакаат да донесат насилство, немир и говор на омраза, или пак да придонесат за унапредување на човековите права и подобар живот за сите граѓани кои живеат […]

Прочитај »

„Дојче Веле“ на српски јазик: Говорот на омраза на Интернет

Автор:

Србија повеќе не е место во кое политичките претставници поттикнуваат и подржуваат говор на омраза, но сепак овој вид на негативен дискурс не исчезна од јавниот живот.

Прочитај »

Медиумите полни со говор на омраза кон маргинализираните групи

Автор:

Говорот на омраза, стигматизација или игнорирањето се вообичаени тактики кога медиумите известуваат за маргинализираните заедници, посочуваат од Коалицијата за сексуални и здравстени права на маргинализираните заедници.

Прочитај »

Александар Писарев: Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

Автор:

Најчесто политичарите се тие кои се спомнуваат дека произведуваат говор на омраза, при што новинарите се само во улога на трансмитер на таквиот говор, дистрибутер, или мегафон преку кој политичарите на овој начин ги соопштуваат своите пораки.

Прочитај »

Советот на Европа со „Движење против говорот на омраза“

Автор:

Подигање на јавната свест за говорот на омраза на Интернет, промовирање на медиумска писменост, поддршка на младите луѓе во борбата за човекови права, развивање на Интернет алатки за конструктивен одговор на говорот на омраза, вмрежување на младите он-лајн активисти за човекови права.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.