Новости

Слободата на изразување и говорот на омразата

Автор:

Трагичните настани во Париз поврзани со случајот на сатиричниот магазин Шарли Eбдо повторно ја актуелизираа дебатата започната во 2004 година, по првата објава на карикатурите на пророкот Мухамед, за тоа до каде се границите на слободата на изразување. Има ли јасно дефинирана граница каде завршува слободата на изразување и каде започнува говорот на омраза. Во […]

Прочитај »

Случајот на новинарот Јерсилд против Данска

Автор:

Погледнете зошто Европскиот суд за човекови права застанал во одбрана на новинарот Јерсилд, кој бил обвинет од судовите во Данска за ширење расистички говор на омраза во телевизиска емисија.

Прочитај »

Продолжуваат безомразаните перфoрманси во повеќе градови низ Македонија

Автор:

Минатата недела во Охрид, Куманово и Тетово се одржаа три групни јавни перформанси против говорот на омраза, кои беа наградени на конкурсот „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”, што го организираше „Безомразно.мк“.

Прочитај »

“Хајд парк” – безомразен флешмоб во Прилеп

Автор:

Ученици и наставници од средното училиште „Орде Чопела“, во средата, на градскиот плоштад во Прилеп, го организираа јавниот перформанс „Хајд парк“ против го говорот на омраза.

Прочитај »

„Обележани“ – Едукативен филм за влијанието на Интернет малтретирањето врз младите

Автор:

Австралиската служба за комуникации и медиуми, како дел од програмата „Cybersmart“, подготви краток едукативен филм со наслов „Обележани“(„Tagged“), кој го истражува влијанието на Интернет малтретирањето врз младите луѓе.

Прочитај »

Став на Безомразно за билбордот: „Стоп за српската асимилација на македонската нација”

Автор:

Деновиве во центарот на Скопје осамна билборд со натпис „Стоп за српската асимилација на македонската нација”, кој предизвика бројни реакции и дискусии на социјалните мрежи и во медиумите. Нарачател на билбордот е политичка партија од Македонија. Тимот на „Безомразно“ смета дека ваквите пораки претставуваат говор на омраза, затоа што една цела етничка заедница се означува […]

Прочитај »

„Обележувачи“ – прирачник за борба против говорот на омраза на Интернет преку едукација за човекови права

Автор:

Советот на Европа во рамки на „Движењето против говорот на омраза“ објави прирачник посветен на справувањето со говорот на омраза на Интернет преку едукација за човековите права.

Прочитај »

Повик за пишување на Интернет содржини по повод „Европскиот ден на безбеден Интернет“

Автор:

„Движењето против говорот на омраза“ на Советот на Европа, по повод „Европскиот ден на безбеден Интернет“, ги повикува националните координатори на кампањата, како и сите заинтересирани партнери и активисти да подготват кратки текстови за различните аспекти на безбедното користење на Интернет. Текстовите треба да бидат фокусирани на следните клучни прашања: 1. Дали нашиот идентитет е […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.