Новости

Став на „Безомразно“ за пријавата од група албански интелектуалци од Куманово за говор на омраза на „Фејсбук“ страница на локален портал

Автор:

До редакцијата на „Безомразно“ пристигна пријава од група албански интелектуалци од Куманово за објавена содржина на „Фејсбук“ страница на локален Интернет портал. Објавата претставува виц кој содржи погрдни и навредливи термини насочени кон албанската заедница.

Прочитај »

Етничкиот говор на омраза се зголемува, прифаќањето на мултикултурализмот во училиштата позитивен тренд

Автор:

Граѓаните сметаат дека говорот на омраза кон припадниците на различните етнички групи во земјата се зголемува и најчесто го забележуваат на телевизија, по графити на ѕидови и на Интернет. Ова се дел од заклучоците од истражувањето за говорот на омраза кон припадниците на различни етнички заедници, што го спроведе Агенција Рејтинг за потребите на Македонскиот […]

Прочитај »

Струмица: Работилница за справување со говорот на омраза во јавната комуникација

Автор:

Како се создава говорот на омраза, правна рамка и саморегулација за говорот на омраза во јавноста, како медиумите го трансферираат и засилуваат говорот на омраза. Ова беа главните теми на еднодневната работилница за справување со говорот на омраза, што се одржа неделава во Стумица.

Прочитај »

Караванот на „Безомразно“ го промовираше конкурсот за групни јавни перформанси

Автор:

Како да се пополни формулар за пријавување, како да се подготви предлог буџет и како да се сними демонстративно видео за да се аплицира на конкурсот „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза“. Ова беа главните теми на интерактивните промоции што ги организираше тимот на веб-страницата „Безомразно.мк“ и Македонскиот институт за медиуми, во […]

Прочитај »

Граѓаните едногласни против говорот на омраза на верска основа, но тој и понатаму се зголемува

Автор:

Говорот на омраза кон припадниците на различните религиозни групи во земјата расте, а мнозинството испитаници во јавноста забележале изјави, кои се однесуваат на несогласување, омраза или агресија кон припадниците на различни религии во земјата. Според граѓаните, овој тип на говор на омраза е најчесто присутен на телевизија, во личната комуникација и на Интернет, во печатените […]

Прочитај »

Српските и албанските фудбалери на римски Лацио со фото-порака против омразата и насилството

Автор:

Фудбалерите од српската и албанската репрезентација кои играат во италијанскиот клуб Лацио со заедничка фотографија испратија јасна порака дека во спортот нема место за политика, национализам и омраза. На фотографијата, од лево на десно се фудбалерите Лорик Цана, Филип Ѓорѓевиќ, Етрит Бериша, Душан Баста и Томас Стракоша.

Прочитај »

Конкурс: „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”

Автор:

Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и веб страницата „Безомразно“ распишуваaт конкурс за прием на апликации кои илустрираат позитивна порака против говорот на омраза, преку групни јавни перформанси / флеш-моб. Конкурсот е отворен за сите формални и неформални граѓански организации и движења, активисти – поединци, како и за сите граѓани на Македонија на возраст до 30 […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.