Хелсиншки комитет: 28 инциденти од омраза во последните 2 месеца

Автор:

Политичката и етничката припадност биле главен повод за 28-те инциденти од омраза, кои ги регистрираше Хелсиншкиот комитет во текот на месеците април и мај годинава.

Прочитај »

Ханс Третер, „Лудвиг Болцман“: Стриктни дефиниции нема, понекогаш е тешко да се определи што е говор на омраза, а што слобода на изразување

Автор:

Во документарецот на „Безомразно“ кој ќе го емитуваме набрзо а е посветен на австриското искуство со говорот на омраза и праксата на Судот за човекови права во Стразбур, Ханес Третер, директор на реномираниот Институтот за човекови права „Лудвиг Болцман“, зборува за тенката граница меѓу слободата на изразување и говорот на омраза. Стриктна дефиниција не постои, […]

Прочитај »

Во Белград заедничко гледање на натпреварите на БИХ и Хрватска

Автор:

За време на претстојното Светско фудбалско првенство, под слоганот „Навивај за комшиите!“, Младинската иницијатива за човекови права  (YIHR) во Белград организира заедничко гледање на натпреварите на репрезентациите на Хрватска и Босна и Херцеговина.

Прочитај »

Младите од регионот со песна против говорот на омраза

Автор:

„Stop Hate Speech“ е официјалната песна на програмата за едуцирање на младите во борбата против говорот на омраза -„Hate Fighters“. Програмата е дел од иницијативата на повеќе младински организации од регионот, кои со поддршка на Советот на Европа имаат цел да им помогнат на своите врсници полесно да го препознаат и да се справуваат со […]

Прочитај »

Младите тетовчани против навредливите графити и говорот на омраза

Автор:

Бројните графити со навредливи содржини претставуваат вистински предизвик за соживотот во Тетово. Исполнети со говор на омраза, најчесто на етничка основа, тие ја искривуваат вистинската смисла на графитите, како уметност и култура на живеење преку која младите на креативен начин ги изразуваат своите ставови и пораки.

Прочитај »

Како да го препознаеме говорот на омраза?

Автор:

Политичката критика на поединци во власта (со која се бара проширување на правата и слободите на граѓаните и поголема одговорност на власта) и самокритиката како припадник на една етничка заедница (со која се поттикнува критичкото мислење на приадниците на сопствената група на која некој и припаѓа), никако не може да бидат идентификувани како говор на […]

Прочитај »

Инбокс7: Говорот на омраза експлозив за 170 злосторства и инциденти во Македонија

Автор:

Говорот на омраза кој како отров за животот на луѓето едни со други и во Македонија предизвикувазагрижувачка состојба. За тоа сведочи најновиот извештај на Хелсиншкиот комитет за заштита на човековите права според кој во периодот од јануари до декември во 2013 година биле забележани 116 злосторства и инциденти од омраза, а од февруари до мај […]

Прочитај »

Институциите молчат за „омразата“, граѓаните оставени сами на себе

Автор:

Досегашни случаи покажале дека кога станува збор за говор на омраза, посебно искажан од луѓе блиски до власта, институциите не преземаат никакви мерки. До меѓународните институции на правдата тешко се доаѓа и тоа чини пари, но тие станаа единствениот излез за граѓаните, велат познавачите.

Прочитај »

Интернетот поцрвени од срам

Автор:

Текстот е објавен во дневниот весник „Нова Македонија“ Автор: Јасна Атанасова Дигитално насилство и говор на омраза во македонија Близу стотина Македонци годинава поднеле претставки до Дирекцијата за заштита на личните податоци за нарушување на честа и угледот и за изнесување невистини од страна на таканаречените хејтери (мразачи) во сајбер-просторот. Освен оваа категорија граѓани, според […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.