Цинцари

Автор:

Навредлив термин кој се употребува за именување на припадници на влашката http://www.etwinning.cz/qip/buy-cialis-online-without-prescription/ заедница. Пример 1: Употреба на терминот во статус на социјалната мрежа “Facebook”                  

Прочитај »

Арнаути

Автор:

Иако овој термин во турскиот јазик се користи за именување на етничките Албанци, сепак, кај словенските јазици терминот во најголем број случаи се употребува за да се навредат припадниците на албанската заедница. Пример 1: Употреба на терминот во коментар на веб-страница        

Прочитај »

Славомакедонци

Автор:

Навредлив термин кој се употребува за именување на лица од македонска етничка припадност. Пример 1: Употреба на терминот во коментар на социјалната мрежа “Facebook“                                                       Пример 2: Употреба на […]

Прочитај »

Предавници

Автор:

Навредлив термин кој се употребува за именување на лица кои имаат поинакви ставови и гледишта од поддржувачите на власта и на discount generic cialis pills online нејзините политики. Пример 1: Употреба на терминот во статус на социјалната мрежа “Facebook“

Прочитај »

Став на „Безомразно“ за пријавата од група албански интелектуалци од Куманово за говор на омраза на „Фејсбук“ страница на локален портал

Автор:

До редакцијата на „Безомразно“ пристигна пријава од група албански интелектуалци од Куманово за објавена содржина на „Фејсбук“ страница на локален Интернет портал. Објавата претставува виц кој содржи погрдни и навредливи термини насочени кон албанската заедница.

Прочитај »

Етничкиот говор на омраза се зголемува, прифаќањето на мултикултурализмот во училиштата позитивен тренд

Автор:

Граѓаните сметаат дека говорот на омраза кон припадниците на различните етнички групи во земјата се зголемува и најчесто го забележуваат на телевизија, по графити на ѕидови и на Интернет. Ова се дел од заклучоците од истражувањето за говорот на омраза кон припадниците на различни етнички заедници, што го спроведе Агенција Рејтинг за потребите на Македонскиот […]

Прочитај »

Струмица: Работилница за справување со говорот на омраза во јавната комуникација

Автор:

Како се создава говорот на омраза, правна рамка и саморегулација за говорот на омраза во јавноста, како медиумите го трансферираат и засилуваат говорот на омраза. Ова беа главните теми на еднодневната работилница за справување со говорот на омраза, што се одржа неделава во Стумица.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.