Новости

Медиумите полни со говор на омраза кон маргинализираните групи

Говорот на омраза, стигматизација или игнорирањето се вообичаени тактики кога медиумите известуваат за маргинализираните заедници, посочуваат од Коалицијата за сексуални и здравстени права на маргинализираните заедници. Затоа денеска беше промовиран Водич за медиуми, публикација која го разгледува прашањето за почитувањето на новинарските стандарди при известувањето

за различностите и за дискриминацијата.

Според Тамара Чаусидис, претседател на Самостојниот синдикат на новинари, маргинализираните групи или се игнорираат или пак за нив се известува низ призмата на предрасудите, што дополнително го зголемува проблемот.

Izjava Tamara Causidis by Radio Mof on Mixcloud

Целата статија можете да ја прочитате на веб-страницата на Радио МОФ

Последни новости

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.