Видео

„Хајд парк“ – прво видео од серијата перформанси против говорот на омраза

Автор:

На градскиот плоштад во Прилеп, ученици и наставници од средното училиште „Орде Чопела“, го организираа јавниот перформанс „Хајд парк“. „Хајд парк“ е првиот од серијата групни јавни перформанси што се организираа во изминатите неколку недели ширум цела Македонија, како дел од конкурсот „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”.

Прочитај »

Слободата на изразување и говорот на омразата

Автор:

Трагичните настани во Париз поврзани со случајот на сатиричниот магазин Шарли Eбдо повторно ја актуелизираа дебатата започната во 2004 година, по првата објава на карикатурите на пророкот Мухамед, за тоа до каде се границите на слободата на изразување. Има ли јасно дефинирана граница каде завршува слободата на изразување и каде започнува говорот на омраза. Во […]

Прочитај »

Случајот на новинарот Јерсилд против Данска

Автор:

Погледнете зошто Европскиот суд за човекови права застанал во одбрана на новинарот Јерсилд, кој бил обвинет од судовите во Данска за ширење расистички говор на омраза во телевизиска емисија.

Прочитај »

Процесот на Жан Мари Ле Пен

Автор:

Писателот Матју Линдон во својот роман го нарече Жан Мари Ле Пен „вампир кој се храни од крвта на своите гласачи“, а неговата партија Национален фронт ја спореди со мафијашка организација. Судот во Париз, писателот и издавачот на книгата ги обврза да му платат на Ле Пен 5000 евра надомест на штета. Пресудата на францускиот […]

Прочитај »

Видео документарец: „Тагблат“ против Австрија

Автор:

Како беа седнати на обвинителна клупа медиумите кои остро го критикуваа говорот на омраза и политиките на Партијата на слободата viagra in india во Австрија и нејзините челиници? Како се менуваше судската пракса во оваа земја под влијание на пресудите на Европскиот суд за човекови права во Стразбур? Документарецот зборува за голготата на неделникот „Тагблат“ […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.