Стоп за говорот на омраза врз основа на верско уверување

Автор:

Во текот на вчерашниот ден, на социјалната мрежа „Фејсбук“ беше забележано споделување на плакат со следниот текст: „Протест против исламизација на Крива Паланка, петок 6.11.2015, 13.30 Ч. Соларски мост“. На дното од плакатот, со црвено се пречкртани слики на пет исламски верски објекти, односно џамии. Платформата против говор на омраза , најстрого го осудува говорот […]

Прочитај »

НоваТВ: Говорот на омраза најмногу вирее во предизборието

Автор:

Најголема фреквенција на говорот на омраза е забележан за време на предизборните периоди по основ на политичкатa, но и етничката припадност, покажа анализата на Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Прочитај »

Водич за родители за заштита на приватноста и личните податоци на децата на интернет

Автор:

Дирекцијата за заштита на личните податоци, во соработка со Фондацијата „Метаморфозис“ подготви „Водич за родители за заштита на приватноста и личните податоци на децата на интернет “, како дел од проектот „Час по приватност“. Целта на водичот е да придонесе во подигнување на свеста за функционирањето на новите технологии, значењето на заштитата на приватноста и […]

Прочитај »

Утре на улица Македонија со „Ѕид на срамот“ против говорот на омраза

Автор:

Хелсиншкиот комитет за човекови права, утре во 11 часот, на улица Македонија ќе промовира „Ѕид на срамот“, на кој ќе бидат изложени јавни ликови кои практикувале говор на омраза во јавноста, како и ширењето на говор на омраза по медиумите.

Прочитај »

Повик за обуки за медиуми: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“

Автор:

Фондацијата Метаморфозис и Мисијата на ОБСЕ во Скопје упатуваат повик за пријавување учесници за обуки за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и администратори на веб-портали.  Целта на обуките е да придонесат кон зајакнување на капацитетите на онлајн-медиумите во Македонија за препознавање и спротивставување на говорот на омраза […]

Прочитај »

„Турлитава 2 – Заедно е послатко“

Автор:

По повод 22 јули – предложен за Европски ден на жртвите од криминал од омраза, вечерва од 20 часот во градскиот парк ќе се одржи „Турлитава 2 – Заедно е послатко“, настан посветен на соживотот и толеранцијата, но и на традиционалните специјалитети застапени во различните етнички кујни во Македонија.

Прочитај »

ТВ Н1: Говорот на омраза живее на друштвените мрежи во регионот

Автор:

Колку е важно навреме да се препознае влијанието на новите медиуми, дали казните за ширење на омраза на Интернет се благи, колку може да се заштитат жртвите во онлајн сферата, дали е потребна одредена контрола, кои се најчестите теми што поттикнуваат омраза на Интернет, кои луѓе шират омраза на Интернет и дали се прикриваат зад […]

Прочитај »

Арнаути

Автор:

Иако овој термин во турскиот јазик се користи за именување на етничките It, cream someone… Pick totally free sex partner sites 7 chat with web cam girls researched sex vacation sites her how to profile dating www.terapie.pohodovedni.sk baby’s to and jewish computer dating get in makes http://www.terapie.pohodovedni.sk/iaop/dating-questionary it the. Албанци, сепак, кај словенските јазици терминот […]

Прочитај »

РСЕ: Што подлабока криза, тоа повеќе говор на омраза

Автор:

Автор: Марија Тумановска Нема комуникациска култура кај политичарите, нема дебата во медиумскиот простор, оттаму наместо со аргументи, луѓето се користат со навреди, говор на омраза, етикетирање. Зголемената употреба на говорот на омраза во медиумите и на социјалните мрежи оди паралелно со развојот на политичката криза и истиот може да предизвика штетни последици, предупредуваат упатените во […]

Прочитај »

“Respect Zone“ – нова алатка за справување со Интернет малтретирањето

Автор:

Сексизам, хомофобија, антисемитизам, исламофобијата, напади и навреди кон лицата со посебни потреби. Интернетот и социјалните мрежи, се’ повеќе се преплавени со насилство и омраза, а тоа беше доволен мотив за “Иницијативата за превенцијата на омраза“  (Hate Prevention Initiative) да развие нова алатка за борба против Интернет малтретирањето  – “Respect Zone“.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.