strumica

Младите струмичани се обединија под мотото „Избери среќа наместо омраза!“

Автор:

Околу 200 antibiotics no prescription canada ученици од основните и средните училишта од Струмица го одиграа перформансот „Избери среќа наместо омраза!“, во организација на Младинскиот совет и здружението „НОВУС“. Заеднички испратија порака за меѓусебно разбира и почитување, и за подигање на свеста против говорот на омраза… Погледнете како изгледаше 5 минутната безомразна блокада на главната […]

Прочитај »
skopje

„Експлозија на љубов“ на улица Македонија

Автор:

„Сите сме исти. Ние сме луѓе, сакаме и бараме да бидеме сакани. Затоа, да шириме љубов, а не омраза“ порачаа учениците од скопската гимназија „Орце Николов“, кои на улица Македонија го одиграа перформансот „Експлозија на љубов“. Од овој настан – и нов безомразен хит. Погледнете ја и слушнете ја нивната порака…

Прочитај »
bitola.f

Младите битолчани порачуваат: Подари му љубов на светот, доста му е од омраза!

Автор:

Членови на Младинскиот актив од битолската гимназија „Јосип Броз Тито“, преку групен јавен перформанс на Широк сокак, со љубов им се спротивставија на навредите и предрасудите.

Прочитај »
kumanovo

“Заедно против говорот на омраза” училишен перформанс во Куманово

Автор:

Најмладите треба да растат без омраза, преку вклучување во најразлични активности низ кои ќе ги осознаваат негативните ефекти од говорот на омраза, ќе учат едни за други, ќе соработуваат и ќе се почитуваат. Ова се главните пораки на училишниот перформанс “Заедно против говорот на омраза” што го организираше Центарот за меѓукултурен дијалог од Куманово, во […]

Прочитај »
tetovo

„Пресвртница” од омраза кон љубов во Тетово

Автор:

Група волонтери од Центарот за балканска соработка “ЛОЈА” од Тетово, во близина на градскиот плоштад, го одиграа перформансот „Пресвртница“, со цел да ја подигнат свеста на граѓаните за ефектите од говорот на омраза, но, и да ги поттикнат да размислуваат за позитивните страни од заедничкото живеење. Погледнете како изгледаше целиот перформанс.

Прочитај »
dokumentarec copy

Случајот „Ферет против Белгија“

Автор:

Белгија како мултикултурно општество води посебна грижа за развивање на механизмите за спречување на говорот на омраза. Во овој документарец погледнете го случајот на лидерот на екстремно десничарскиот Национален фронт, чија политичка кариера пропадна поради злоупотребата на слободата на изразувањето. Во документарецот ќе видите и како белгиското општество се справува со социјалните мрежи како нови […]

Прочитај »
ohrid copy

Охридските средношколци го одиграа „Рибиниот танц против говорот на омразата“

Автор:

Топлиот февруарски ден и преполниот плоштад беа вистински предизвик за учениците од гимназијата „Св. Климент Охридски“ од Охрид, да го одиграат „Рибиниот танц против говорот на омразата“, и да испратат порака за заедништво и почитување на различностите. Погледнете како изгледаше нивниот перформанс…

Прочитај »
prilep copy

„Хајд парк“ – прво видео од серијата перформанси против говорот на омраза

Автор:

На градскиот плоштад во Прилеп, ученици и наставници од средното училиште „Орде Чопела“, го организираа јавниот перформанс „Хајд парк“. „Хајд парк“ е првиот од серијата групни јавни перформанси што се организираа во изминатите неколку недели ширум цела Македонија, како дел од конкурсот „Со креативност и младински активизам против говорот на омраза”.

Прочитај »
dok2 copy

Слободата на изразување и говорот на омразата

Автор:

Трагичните настани во Париз поврзани со случајот на сатиричниот магазин Шарли Eбдо повторно ја актуелизираа дебатата започната во 2004 година, по првата објава на карикатурите на пророкот Мухамед, за тоа до каде се границите на слободата на изразување. Има ли јасно дефинирана граница каде завршува слободата на изразување и каде започнува говорот на омраза. Во […]

Прочитај »