vardar.mojsovski

Balkan Handball: Колумна на победникот – Наумче Партизанче

Автор:

Жика Богдановиќ, уредник и основач на веб-сајтот „Balkan Handball“, во колумната со наслов “Колумна на победникот: Наумче Партизанче“, се осврнува на случувањата на ракометно дерби во Лигата на шампиони, помеѓу Вардар и Металург.

Прочитај »
m.cetar

Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »
rse.foto

Говорот на омраза раѓа насилства

Автор:

Автор: Пелагија Младеновска Ние во многу наврати, во нашите извештаи сме потсетувале дека говорот на омраза може да генерира злосторства сторени од омраза, и тоа се случува, особено што зад говорот на омраза многу често, а тоа најчесто е кога станува збор на ЛГБТ заедницата, стојат и службени лица од одредени министерства, вели извршната директорка […]

Прочитај »
k.ozimec

Медиуми или провокатори?!

Автор:

Автор: Кристина Озимец Време е новинарите и медиумите да ја сфатат огромната одговорност и влијание кое го има пишаниот збор, и да решат дали нивните вести, стории и истражувања сакаат да донесат насилство, немир и говор на омраза, или пак да придонесат за унапредување на човековите права и подобар живот за сите граѓани кои живеат […]

Прочитај »
dw.foto

„Дојче Веле“ на српски јазик: Говорот на омраза на Интернет

Автор:

Србија повеќе не е место во кое политичките претставници поттикнуваат и подржуваат говор на омраза, но сепак овој вид на негативен дискурс не исчезна од јавниот живот.

Прочитај »
r.mof.foto

Медиумите полни со говор на омраза кон маргинализираните групи

Автор:

Говорот на омраза, стигматизација или игнорирањето се вообичаени тактики кога медиумите известуваат за маргинализираните заедници, посочуваат од Коалицијата за сексуални и здравстени права на маргинализираните заедници.

Прочитај »
a.pisarev

Александар Писарев: Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

Автор:

Најчесто политичарите се тие кои се спомнуваат дека произведуваат говор на омраза, при што новинарите се само во улога на трансмитер на таквиот говор, дистрибутер, или мегафон преку кој политичарите на овој начин ги соопштуваат своите пораки.

Прочитај »
no.hate.speech-2

Советот на Европа со „Движење против говорот на омраза“

Автор:

Подигање на јавната свест за говорот на омраза на Интернет, промовирање на медиумска писменост, поддршка на младите луѓе во борбата за човекови права, развивање на Интернет алатки за конструктивен одговор на говорот на омраза, вмрежување на младите он-лајн активисти за човекови права.

Прочитај »