18988558_303

Говорот на омраза раѓа насилство

Автор:

Говорот на омраза е широко распространет во македонските медиуми и на социјалните мрежи и се користи најмногу за пресметка со политичките противници. Секојдневието полно со омраза го поплочува патот кон насилството. „Гнасна Шиптарка. Мрш од каде што си дошла, терористу еден, ова е христијанска земја“. Ова се зборовите кои студентката на Правниот факултет „Јустинијан Први“, […]

Прочитај »
hate speech

Говор на омраза во основното училиште Ѓорѓи Сугарев во Битола

Автор:

Неформална група граѓани – претставници на ромската заедница од општина Битола, како и здруженијата на граѓани кои работат на застапување на правата на Ромите, ја искажуваат својата сериозна загриженост за нацртаните кукасти крстови и испишаните графити “Смрт за Ѓупци” и “Умрете Ѓупци” на ѕидовите на ОУ “Ѓорѓи Сугарев” – Битола.

Прочитај »
skola-go

Повик за учесници – 5-тa Школа Против говор на омраза

Автор:

Центарот за Интеркултурен Дијалог (ЦИД) со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, го објави повикот за учесници за 5-та Школа против говор на омраза. Центарот за Интеркултурен Дијалог 5та година по ред огранизира обука за младински работници, студенти, активисти кои се мотивирани да ги развијат своите вештини во справување со говорот на омраза.

Прочитај »
2-8

Галерија: Младите против говор на омраза

Автор:

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во соработка со Општина Центар и основните училишта (ОУ Кирил и Методиј, ОУ Коле Неделковски, ОУ Кочо Рацин, ОУ 11 Октомври, ОУ Гоце Делчев и ОУ Димитар Миладинов), поддржа група на млади уметници кои со свои цртежи/графити изразија пораки спротивни на говорот на омраза.

Прочитај »
platforma-001

Во Прилеп младите дебатираа за справувањето со говорот на омраза

Автор:

Платформата против говор на омраза одржа отворен едукативен настан за говорот на омраза во Прилеп. Претставници од различни организации членки на Платформата, одржаа кратки презентации на теми поврзани со говор на омраза, слобода на изразување, дискриминација и дела од омраза. Исто така, говорниците се осврнаа на активностите и проектите на индивидуалните организации во борбата со […]

Прочитај »
hate.speech

Толеранцијата на говор на омраза води кон дела од омраза!

Автор:

Платформата против говор на омраза[1] ги повикува надлежните државни институции, Министерството за внатрешни работи, јавните обвинителства и судовите да преземат итни и неодложни мерки за гонење на говорот на омраза. Потсетуваме дека неказнивоста на ширењето и промовирањето на говор на омраза во јавниот простор претставува толеранција и оправдување на говорот на омраза. Дотолку пострашно, се […]

Прочитај »
collage-govor-na-omraza1-861

Избришан графит кој шири говор на омраза во дворот на ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци“

Автор:

Родител на дете што учи во основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“ во Скопје реагирал кај надлежните во училиштето затоа што видел графит со говор на омраза на еден од влезовите во дворот, кај спортската сала. По укажувањето на родителот дека не е во ред децата секојдневно да гледаат порака со говор на омраза, училиштето реагирало […]

Прочитај »
festival-001

Видео од средношколскиот фестивал на изведувачки уметности

Автор:

Фестивалот на изведувачки уметности и добри практики „Be creative – be interactive – be interethnic“ е резултат на циклусот креативни работилници кои се организираа како дел од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието.

Прочитај »
9_resize

Стоп за говорот на омраза врз основа на верско уверување

Автор:

Во текот на вчерашниот ден, на социјалната мрежа „Фејсбук“ беше забележано споделување на плакат со следниот текст: „Протест против исламизација на Крива Паланка, петок 6.11.2015, 13.30 Ч. Соларски мост“. На дното од плакатот, со црвено се пречкртани слики на пет исламски верски објекти, односно џамии. Платформата против говор на омраза , најстрого го осудува говорот […]

Прочитај »
z.sram1-001

НоваТВ: Говорот на омраза најмногу вирее во предизборието

Автор:

Најголема фреквенција на говорот на омраза е забележан за време на предизборните периоди по основ на политичкатa, но и етничката припадност, покажа анализата на Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Прочитај »