Видео

Ханс Третер, „Лудвиг Болцман“: Стриктни дефиниции нема, понекогаш е тешко да се определи што е говор на омраза, а што слобода на изразување

Во документарецот на „Безомразно“ кој ќе го емитуваме набрзо а е посветен на австриското искуство со говорот на омраза и праксата на Судот за човекови права во Стразбур, Ханес Третер, директор на реномираниот Институтот за човекови права „Лудвиг Болцман“, зборува за тенката граница меѓу слободата на изразување и говорот на омраза.
Стриктна дефиниција не постои, се зависи од самиот случај, и понекогаш

е многу тешко да се определи што е што, вели Третер, кој детално ги објаснува поважните правила и нијансите кои можат да ни помогнат да го препознаеме говорот на омраза во јавноста.

Автор:

Последни новости

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.