Видео

screenshot_3

Ханс Третер, „Лудвиг Болцман“: Стриктни дефиниции нема, понекогаш е тешко да се определи што е говор на омраза, а што слобода на изразување

Автор:

Во документарецот на „Безомразно“ кој ќе го емитуваме набрзо а е посветен на австриското искуство со говорот на омраза и праксата на Судот за човекови права во Стразбур, Ханес Третер, директор на реномираниот Институтот за човекови права „Лудвиг Болцман“, зборува за тенката граница меѓу слободата на изразување и говорот на омраза. Стриктна дефиниција не постои, […]

Прочитај »
foto.dokumentarec copy

Документарец: Аксу против Турција

Автор:

За патешествието на случајот од турските судови до Стразбур, и тенката линија меѓу говорот на омраза и слободата на изразување.

Прочитај »
kolaz-mrazac

ВИДЕО: Перформанс „мразачот“

Автор:

Сте се запрашале ли што би одговориле доколку некој ви зборува со омраза? Безомразната герила одлучи да ги испровоцира луѓето во центарот на Скопје да шират безомразни пораки. Се поставивме на улица Македонија и почнавме да „работиме“. Погледнете какви реакции улови нашата екипа.

Прочитај »
poznati

ВИДЕО: Познатите против говорот на омраза

Автор:

Познатите личности со пораки против употреба на говор на омраза.

Прочитај »
atidze-video

ВИДЕО: Без омраза – до повеќе пријателства и љубов!

Автор:

Лесен е патот од омраза до љубов и нови пријателства, треба само да посакаш.

Прочитај »
navivaj.bezomrazno

ВИДЕО: Навивај безомразно!

Автор:

Омразата на спортските терени не носи ништо добро. Ниту за клубовите и репрезентациите, кои за тоа добиваат казни, ниту за навивачите кои може да бидат казнети за прекршување на законите и да бидат жртви на насилство, ниту за атмосферата во спортските арени, ниту за општеството.

Прочитај »
screenshot_5

ВИДЕО: Научете повеќе за говорот на омраза на социјалните мрежи

Автор:

Интернет – заедницата има важна улога во креирање на јавното мислење. Статусите и твитовите на јавните личности честопати се цитираат и на традиционалните медиуми.

Прочитај »