Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mimwebs/public_html/bezomrazno.mk/wp-content/themes/bezomrazno/header.php on line 43

Препознај Омраза

Во оваа рубрика ќе користиме примери посочени од вас за да создадеме „Речник на омразата“, кој треба да им помогне на граѓаните да разберат поподробно што може, а што не може да се смета за говор на омраза. Заедно ќе ги посочуваме и анализираме отворените и прикриените облици на ваков говор, при што ќе се задржиме на содржината и нема да посочуваме личности, бидејќи цел на „Безомразно“ не е да поттикне омраза кон оние што мразат, туку да придонесе кон создавање на свесност за пристојна јавна дебата, во која говорот на омраза ќе се смета за непримерен и неприфатлив.

За да посочите на говор на омраза во јавната комуникација и вашиот пример да стане дел од овој речник, кликнете на рубриката „Пријави говор на омраза“, и следете ги едноставните инструкции. Формуларот е едноставен и лесен за користење, и воопшто не одзема време.

А

Б

В

Арнаути

Г

Д

Ѓ

Двоцевки
Давајгази
Ѓупци

Е

Ж

З

Ѕ

И

Ј

К

Л

Љ

Каури
Комуњар
Кодош
Љочкари

М

Н

Њ

О

П

Р

Педер
Предавници
Платеници
Племе

С

Т

Ќ

Сечените
Славомакедонци
Татари

У

Ф

Х

Усташи Фашисти

Ц

Ч

Џ

Цигани
Цинцари
Четници

Ш

Шиптари

Препознај Омраза

„Обележувачи“ – прирачник за борба против говорот на омраза на Интернет преку едукација за човекови права

Автор:

Советот на Европа во рамки на „Движењето против говорот на омраза“ објави прирачник посветен на справувањето со говорот на омраза на Интернет преку едукација за човековите права.

Прочитај »

Советот на Европа со нов водич за човековите права на интернет корисниците

Автор:

На 17ти април, Советот на Европа објави нов водич за човековите права на Интернет корисниците. Наменет е за земјите членки на Европската Унија кои имаат одговорност на сите граѓани кои се наоѓаат во нивна јурисдикција да им ги обезбедат човековите права и слободи, согласно Европската конценција за човекови права. Македонија и останатите земји кандидати кои […]

Прочитај »

Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.