Новости

r.mof.foto

Медиумите полни со говор на омраза кон маргинализираните групи

Автор:

Говорот на омраза, стигматизација или игнорирањето се вообичаени тактики кога медиумите известуваат за маргинализираните заедници, посочуваат од Коалицијата за сексуални и здравстени права на маргинализираните заедници.

Прочитај »
a.pisarev

Александар Писарев: Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

Автор:

Најчесто политичарите се тие кои се спомнуваат дека произведуваат говор на омраза, при што новинарите се само во улога на трансмитер на таквиот говор, дистрибутер, или мегафон преку кој политичарите на овој начин ги соопштуваат своите пораки.

Прочитај »
no.hate.speech-2

Советот на Европа со „Движење против говорот на омраза“

Автор:

Подигање на јавната свест за говорот на омраза на Интернет, промовирање на медиумска писменост, поддршка на младите луѓе во борбата за човекови права, развивање на Интернет алатки за конструктивен одговор на говорот на омраза, вмрежување на младите он-лајн активисти за човекови права.

Прочитај »
screenshot_6

Замислете свет без омраза

Автор:

Организцијата „Лига против клевета“ во чест на стогодишното постоење ја лансираше кампањата „Замислете свет без омраза“.

Прочитај »