Брошура: Слобода на изразување и говор на омраза

Автор:

Институтот за новинарство, медиуми и комуникации, во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“ подготви брошура на тема „Слобода на изразување и говор на омраза“. Идејата на брошурата е да се направи поимно и правно разграничување помеѓу слободата на изразување и говорот на омраза како и да се направи разликa со други блиски концепти како што […]

Прочитај »

Водич како да пријавите говор на омраза и неправилности на Facebook

Автор:

Автор: Борис Кузманов, it.com.mk Живееме во време кога скоро секој има свој Facebook профил, некои други и повеќе, и често кога се дискутира на некоја тема, работите знаат да излезат надвор од контрола и да се започне со „хејтање“ и говор на омраза, наместо да се има аргументирана дискусија.

Прочитај »

Balkan Handball: Колумна на победникот – Наумче Партизанче

Автор:

Жика Богдановиќ, уредник и основач на веб-сајтот „Balkan Handball“, во колумната со наслов “Колумна на победникот: Наумче Партизанче“, се осврнува на случувањата на ракометно дерби во Лигата на шампиони, помеѓу Вардар и Металург.

Прочитај »

Медиа центар – Белград: Збирка примери на говор на омраза на Интернет

Автор:

Тим на истражувачи од „Медиа центар – Белград“, подготви збирка generic tadalafil user reviews примери на говор на омраза регистрирани на социјалните мрежи, Интернет медиуми и форуми, во текот на септември 2013 година.

Прочитај »

Говорот на омраза раѓа насилства

Автор:

Автор: Пелагија Младеновска Ние во многу наврати, во нашите извештаи сме потсетувале дека говорот на омраза може да генерира злосторства сторени од омраза, и тоа се случува, особено што зад говорот на омраза многу често, а тоа најчесто е кога станува збор на ЛГБТ заедницата, стојат и службени лица од одредени министерства, вели извршната директорка […]

Прочитај »

Медиуми или провокатори?!

Автор:

Автор: Кристина Озимец Време е новинарите и медиумите да ја сфатат огромната одговорност и влијание кое го има пишаниот збор, и да решат дали нивните вести, стории и истражувања сакаат да донесат насилство, немир и говор на омраза, или пак да придонесат за унапредување на човековите права и подобар живот за сите граѓани кои живеат […]

Прочитај »

„Дојче Веле“ на српски јазик: Говорот на омраза на Интернет

Автор:

Србија повеќе не е место во кое политичките претставници поттикнуваат и подржуваат говор на омраза, но сепак овој вид на негативен дискурс не исчезна од јавниот живот.

Прочитај »

Медиумите полни со говор на омраза кон маргинализираните групи

Автор:

Говорот на омраза, стигматизација или игнорирањето се вообичаени тактики кога медиумите известуваат за маргинализираните заедници, посочуваат од Коалицијата за сексуални и здравстени права на маргинализираните заедници.

Прочитај »

Александар Писарев: Како да се пренесат зборови на политичар кога во нив има елементи на говор на омраза

Автор:

Најчесто политичарите се тие кои се спомнуваат дека произведуваат говор на омраза, при што новинарите се само во улога на трансмитер на таквиот говор, дистрибутер, или мегафон преку кој политичарите на овој начин ги соопштуваат своите пораки.

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.