Матуранти од Ресен одржаа лекција за соживот

Автор:

Сакате соживот и младина без омраза? Дојдете во Ресен. Матурантите од средното училиште „Цар Самоил“ вчера продефилираа низ улиците во градот и на цела Македонија ѝ одржаа лекција за тоа што значи меѓуетничка сплотеност. Со бели маици и со мотото „Сите сме еднакви“ младите направија мирољубив матурантски марш. Љубопитните граѓани настанот го фотографираа и за […]

Прочитај »

Советот на Европа со нов водич за човековите права на интернет корисниците

Автор:

На 17ти април, Советот на Европа објави нов водич за човековите права на Интернет корисниците. Наменет е за земјите членки на Европската Унија кои имаат одговорност на сите граѓани кои се наоѓаат во нивна јурисдикција да им ги обезбедат човековите права и слободи, согласно Европската конценција за човекови права. Македонија и останатите земји кандидати кои […]

Прочитај »

Младите како жртви и поттикнувачи на говорот на омраза на интернет

Автор:

Непромисленоста на младите во нивниот обид за копија на светот на возрасните со сите свои негативности и позитивности може да биде многу голема. Во ова модерно доба, непромисленоста често не може само да остане како негативен спомен, туку останува да живее на Интернет, и сите оние големи вечни проблеми кои порано биле далеку од очите, […]

Прочитај »

Дел од партиите потпишаа Декларација за осуда на говорот на омраза

Автор:

Седум политички партии од власта и опозицијата, заедно со нивните кандидати за претстојните претседателски/парламентарни избори потпишаа Декларација со која  најостро го осудуваат говорот на омраза кон маргинализираните заедници. Претставниците се воздржуваат од говор на омраза и дискриминаторски говор кон жените, лезбејките, гејовите, бисексуалците и трансродовите лица во пред/изборниот период. Особен акцент ставен е на нивните […]

Прочитај »

Познат водител шири говор на омраза на својот фејсбук профил

Автор:

Ова е статус на познат водител на телевизиско шоу во Македонија. Пред околу два месеца, viagra 150 mg водителот на својот фејсбук профил објави кус текст во кој ги користи зборовите „кодош“, „педер“, „лудача“, наменети кон конретни јавни личности. Статусот е еклатантен пример за користење на говор на омраза на социјалните мрежи. Јавните личности треба […]

Прочитај »

Слободата на изразување и говорот на омраза гледани преку ЕСЧП

Автор:

Европскиот Суд за човекови права , во изминатите повеќе од пет децении, изгради судска пракса која е втемелена на демократските вредности и на концептот за Европското право. Судот поаѓа од обврската на државите членки на секој поединец во рамките на нивната надлежност да му ги обезбедат минималните стандарди во однос на заштитата на слободите и […]

Прочитај »

Промотивни писма

Почитувани, доколку сакате да бидете во тек со соджини поврзани од овој тип, имате можност да ја оставите вашата e-пошта.